Fejfájás

Fejfájás – mennyire kell megijedni?

Az emberek egyik leggyakoribb panasza a fejfájás. Ez nemcsak nagyon kellemetlen tud lenni, hanem a mindennapi életvitelünket is komolyan befolyásolhatja. Sokszor egyből a legrosszabbra gondolunk: vajon agydaganat okozza? Szerencsére a legtöbb esetben nem jelez komoly betegséget, de hosszabb, visszatérő, hasogató fejfájás esetén keressük fel orvosunkat.
A köztudatban elterjedt, hogy a magas vérnyomás fejfájást okoz. Ám a kutatások azt igazolják, hogy inkább a vérnyomás gyors és hirtelen emelkedése (ún. hipertenzív krízis) válthatja ki. A fájdalom érzet ilyenkor a tarkó- és halántéktájon jelentkezik.

Melyek lehetnek a fejfájás kiváltó okai?

I. Primer fejfájások

A primer fejfájásokat az agy fájdalomérző rendszerének túlzott aktivitása okozza, és nem kapcsolhatók más betegségekhez. A primer fejfájások kialakulásának hátterében az agyban lévő kémiai anyagok aktivitása, a koponyát körülvevő idegek és vérerek, valamint a fej és a nyak területén lévő izmok állnak. Különböző életmódbeli tényezők is okozhatnak, köztük az alkoholfogyasztás (kifejezetten a vörösbor), bizonyos ételek (pl. feldolgozott húskészítmények), alváshiány, időjárás változás, rossz testtartás (pl. egész napos ülés), erős szagok, stressz, kiszáradás.

A leggyakoribb primer fejfájások a következők:

Pántszerű (tenziós) fejfájás: a fejfájások leggyakoribb típusa, mely olyan érzést kelt, mintha egy szoros pánt vonná körbe a fejet. Intenzitását tekintve enyhe vagy mérsékelten súlyos, mégis jelentős befolyással bír a munkavégző képességre és az életminőségre.

Rohamokban jelentkező erőteljes fejfájás, migrén: rohamokban jelentkezik, intenzitása a mérsékelten súlyostól az elviselhetetlennek tűnő fájdalomig terjed, amely tipikusan a fej egyik oldalát érinti. Olyan erőteljes tünetek kísérhetik, mint látászavar, hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység. A panaszok mögött az agyi erek görcsös összehúzódása, kitágulása állhat. mögött. A migrénes betegnek sokat segít egy csendes, sötét helyre vonulhat, míg csillapodik a roham.

Féloldali, ciklikusan előforduló (cluster) fejfájás: a fejfájások egyik legfájdalmasabb, legkínzóbb formája. Féloldali kiterjedésű, a szem környékét érintő, rohamokban jelentkező igen heves fájdalom. Érdekes, hogy férfiaknál gyakrabban fordul elő. A „cluster” elnevezés arra utal, hogy a fájdalmak bizonyos periódusokban, ciklikusan jelennek meg, 30-120 percig tartanak, majd eltűnnek. A fájdalom kialakulásának konkrét oka kevésbé ismert. Stressz, bizonyos ételek, az alkoholfogyasztás és dohányzás is kiválthatja.

Homlok, arccsont és az orrnyereg mögötti területeket érintő (szinuszos) fejfájás: A homlok, az arccsont és az orrnyereg mögötti üregeket szinuszoknak nevezzük, melyek nyálkahártyájának gyulladása, duzzanata megnövekedett nyomást és ezáltal fájdalmat eredményez.

II. Szekunder fejfájások

A szekunder fejfájás valamely betegség tünete, amely képes aktiválni a fej fájdalomérző idegeit. Számtalan állapot húzódhat a hátterében, pl. arcüreggyulladás, fülfertőzések (pl. középfülgyulladás), influenza, magas vérnyomás, zöldhályog, másnaposság, pánikrohamok, szemüveg hiánya, stb.