Lázcsillapítás

Láz – a szervezet védelmi reakciója

Testünk hőmérséklete normálisan 36–37 °C között van, 37–38 °C közötti testhőmérsékletet hőemelkedésnek, a 38 °C felettit pedig láznak nevezzük.
Legtöbben azt gondolják a lázról, hogy káros dolog, pedig a láz a szervezet természetes védekező rendszerének része, mert a test saját hőmérsékletének emelésével igyekszik legyőzni a kórokozókat. A magasabb testhőmérséklet jelentősen lassítja egyes vírusok és baktériumok szaporodását, ezáltal csökkenti azok károsító hatásait. A mérsékelt testhőmérséklet emelkedés hasznos, ezért csak a 38 °C felett kell csillapítani.

A lázcsillapítás történhet gyógyszerrel, illetve a régóta ismert, alkalmazott hőelvonásos módszerekkel (hűtőfürdő, tusolás, testborogatás). Ezeket a 38 °C fölötti testhőmérséklet csökkentésére a gyógyszeres lázcsillapítás kiegészítőjeként alkalmazzuk.

A kiváltó októl függően további jelek, tünetek társulhatnak a láz mellé, például:

  • izzadás
  • reszketés
  • fejfájás
  • izomfájdalom
  • étvágytalanság
  • általános gyengeség

A szervezetben az idegen anyagokkal szembeni válasz részeként lázkeltő anyagok keletkeznek, melyek az agy hőközpontjára – mintegy termosztátra – hatnak, és „átállítják azt” (a normálisnál magasabb hőmérsékletre). A láz csillapítására az egyik hatékony gyógyszer az ibuprofén, mely hatását azáltal fejti ki, hogy gátolja ezen lázkeltő anyagok termelődését.

Lázcsillapítás csecsemő- és gyermekkorban

Gyermekek esetében lázcsillapításra ideális választás az ibuprofén. Az acetilszalicilsav alkalmazása nem javallt gyermekeknél, egy életveszélyes kórkép, a Reye-szindróma (agyi gyulladással és duzzanattal, valamint májkárosodással járó betegség) kialakulásának veszélye miatt. Egy, a British Journal of Community Nursing című szakmai lapban megjelent közlemény szerint az ibuprofén jóval előnyösebb választás a gyermekek lázcsillapítására a paracetamollal szemben, mert az elhúzódóbb hatása miatt hosszabb ideig csillapítja a lázat.